Datele stupefiante pentru care cluburile din străinătate ne refuză fotbaliștii! Au plătit 50 de milioane euro în trei ani pe tineri români și n-au câștigat mai nimic, 60% din cotele lor de piață sunt azi mai mici decât la transfer, deși vârsta și potențialul îi recomandau să explodeze!

Datele stupefiante pentru care cluburile din străinătate ne refuză fotbaliștii! Au plătit 50 de milioane euro în trei ani pe tineri români și n-au câștigat mai nimic, 60% din cotele lor de piață sunt azi mai mici decât la transfer, deși vârsta și potențialul îi recomandau să explodeze!
Andrei Chindris, Sylas Laouari Edjouma Malcom si Abdel Slem Billel Omrani in meciul de fotbal dintre FCSB si UTA Arad, contand pentru Superliga Superbet, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica 16 octombrie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
  • Publicat:

Unde sunt vremurile când aveam atâția fotbaliști în La Liga sau Bundesliga… Nostalgia se înfige ca un hanger în amărăciunea prezentului. În același timp, vocile fotbalului de azi ne spun că încă avem talent, potențial și valoare! Bun, și-atunci de ce nu mai cumpără cluburile din străinătate jucători români din campionatul nostru? Vara asta e cel mai bun exemplu, în desfășurare. ProSport a descoperit date și răspunsuri dure la această întrebare, în urma unei analize în premieră!

De cel puțin trei ani se cam ard cu românii!

Am analizat toate plecările de jucători români din Superliga ultimelor trei sezoane, acoperind exclusiv jucătorii tineri și foarte tineri. Practic:

  • Transferuri sau împrumuturi de jucători din Superliga 2020-2023 spre cluburi din străinătate
  • Fotbaliști de maximum 24 de ani la momentul plecării

În total avem 23 de jucători în această categorie, practic un lot complet de talente autohtone plecate de la cluburile noastre de prim eșalon spre fotbalul de-afară, în ultimele trei sezoane.

Ei bine, o primă radiografie de impact: din cei 23, doar 8 au evoluat în sezonul recent încheiat la clubul care i-a achiziționat inițial! Practic, doar 8 au confirmat și s-au impus, prin prisma acestui criteriu important!

  • 65% dintre fotbaliști tineri români plecați în străinătate din Superliga în ultimii trei au jucat sezonul 2022/2023 la altă echipă

Vulturar (Lecce), Ghiță (Cracovia), Pitu (Bordeaux), Pașcanu (Ponferradina), Racovițan (Rakow), Hindrich (Kisvarda), Mihăilă și Man (Parma) sunt singurii care au devenit oameni de bază, pe care s-a contat inclusiv până în această vară la clubul care a investit în ei!

De la Genoa la Șelimbăr, din Portugalia la Arad

Ceilalți 15 jucători au urmat traiectorii care evidențiază faptul că nu s-au integrat sau au ieșit, fie și momentan, din planurile antrenorilor lor de la cluburile din străinătate.

Între aceștia, o un segment îl reprezintă jucătorii împrumutați ca măsură de salvare a investiției pe termen mediu și lung. Sau pentru “rodaj”. E cazul lui Rareș Ilie (foto sus), împrumutat de Nice la Maccabi Tel Aviv, iar acum la Lausanne. Sau al lui Sorescu, ultimul sezon la FCSB de la Rakow. La fel, Moruțan și Cicâldău, împrumutați de Galatasaray. Un caz special ar fi Louis Munteanu, jucător foarte tânăr de Primavera la Fiorentina, utilizat până recent de Farul Constanța și rechemat de italieni.

Și mai amplă e însă categoria celor care nu s-au integrat în străinătate și au revenit acasă! Îi avem aici pe Dragoș Nedelcu, ajuns la Farul după ce împrumutul de la FCSB la Fortuna Dusseldorf în 2.Bundesliga nu a convins. Tânărul portar Mitrovic, dinamovist întors de la Genoa la… Șelimbăr! Adrian Petre, eșec la Cosenza. Constantin Dima, retur din Ucraina. La fel, Chindriș din Portugalia (Santa Clara) ori Gabriel Simion din Cipru!

Să nu uităm, vorbim doar de fotbaliști plecați din Superliga înainte să împlinească 25 de ani!

Au plătit 50 de milioane de euro. Ce-au câștigat?

Cât au plătit străinii pe acești fotbaliști dintre care, cei mai mulți, nu au confirmat? Suma este șocantă, raportat la performanțele talentelor noastre în care s-a investit. Din cei 23 de jucători, 14 au făcut obiectul unor transferuri definitive contra unor sume de bani. Iată concluziile financiare:

  • 46,42 milioane euro au plătit cluburile din afară în ultimele 3 sezoane pe 14 jucători tineri români din Superliga
  • În medie, 3,3 milioane euro pentru transferul definitiv al unui astfel de fotbalist

Ce au primit cluburile în schimb? Pe lângă eșecurile de integrare sau de adaptare evidențiate mai sus, să parcurgem topul celor mai scumpe investiții din această categorie și radiografia evoluției cluburilor cu românii în lot:

  • Parma a plătit 22,1 milioane euro pe Mihăilă și Man (foto jos) în sezonul 2020/21. Cu cei doi în lot, a retrogradat din Serie A. A ratat două sezoane la rând revenirea în primul eșalon. Împrumutat la Atalanta, în acest interval, Mihăilă nu a convins.
  • Galatasaray a plătit 10,7 milioane euro pe Cicâldău și Moruțan. Niciunul nu a devenit om de bază la Galatasaray, amândoi au fost împrumutați sezonul 2022/23, unul în Emiratele Arabe Unite, altul în Serie B.

Talentul și vârsta recomandau evoluția, dar cotele s-au prăbușit

Un alt indicator extrem de relevant vizavi de evoluția jucătorilor noștri în schema de business și performanță sportivă a cluburilor din străinătate vine dinspre cotele de piață ale tinerilor români. Pentru că ne referim exclusiv la fotbaliști de maximum 24 de ani la momentul transferului, cotele lor ar fi trebuit să explodeze, într-un caz ideal, să aibă o creștere cât de cât sau măcar să se mențină, în cel mai rău caz, la nivelul din momentul transferului. Care e realitatea?

  • 60% din tinerii noștri fotbaliști au azi cote de piață mai mici decât în momentul transferului în străinătate (14 din 23 jucători)

Fie că au ajuns la cluburi de-afară prin transfer definitiv sau sub formă de împrumut, românii au fost în picaj de cele mai multe ori pe durata ultimelor sezoane. Cota lui Man a scăzut cu 7,8 milioane euro, a lui Mihăilă cu 3,3 milioane euro, iar a lui Cicâldău, cu 1,5 milioane euro. Potrivit transfermarkt, cotele de piață ale lui Adrian Petre, Deaconu și Chindriș s-au înjumătățit, după experiențe în Serie B, China și Portugalia. Au scăzut și cotele lui Mățan, Hindrich și Tordai!

Am avut foarte mulți oaspeți interesanți pentru EURO U21 și bine înfipți în fotbalul care contează. De la Arsenal, Juventus, Fiorentina, dar și cluburi importante din Franța, Germania sau Spania. România chiar a arătat rău de nu îmi venea să cred. Pur și simplu mi-a fost rușine! Când ne prezentăm așa, mai bine bagi capul între umeri și nu mai ieși din casă! Erau în vitrina fotbalului, să-i vadă toată Europa, și toată vitrina s-a făcut cioburi – Ioan Becali pentru Fanatik

Cele mai dramatice involuții

Poate cele mai neverosimile traiectorii dintre acești 23 de jucători exportați se regăsesc însă în dreptul altor fotbaliști.

  • Szabolcs Kilyen, plecat de la Farul Constanța la Vasas Budapesta în Ungaria, a jucat sezonul 2022/23 la Alba Iulia, în Liga 3!
  • Gabriel Simion, plecat de la FCSB la Aris Limassol, e azi fără contract, după o experiență la U Cluj.
  • Constantin Dima, vândut de Astra în prima ligă ucraineană, la Desna, s-a salvat la baraj de retrogradarea în L3 în această vară cu Metaloglobus!

Fost internațional U21, Adrian Petre a reveni în țară și a semnat recent cu FC Hermannstadt. Mitrovic, portar de 20 de ani plecat de la Dinamo la Genoa, e acum la Șelimbăr în L2.

Cei care sunt pe plus au făcut plusul în țară sau împrumutați!

Culmea este că, și atunci când a crescut cota de piață la unii jucători, e vorba de situații în care ei n-au contribuit efectiv pentru clubul care i-a achiziționat! Evoluția cotei lor vine pe fondul unor soluții de compromis, în perioada de împrumut la alte formații, nu pe fondul parcursului desenat de transferul lor originar.

Spre exemplu, cota lui Moruțan a crescut cu 1,7 milioane euro față de când a plecat de la FCSB la Galatasaray, dar asta doar în urma evoluțiilor de la Pisa, unde a fost împrumutat, și de la echipa națională.

Louis Munteanu și Dragoș Nedelcu au crescut cu 1,05 milioane euro, respectiv 0,5 milioane euro, față de momentul plecării lor la Fiorentina și Fortuna Dusseldorf. Dar factorul pentru această creștere îl reprezintă exclusiv evoluțiile din tricoul Farului Constanța, unde au revenit și au fost „regenerați” de Gică Hagi!

Creșteri justificate 100% de evoluția fotbaliștilor la noul club regăsim doar la Alex Pașcanu, devenit om de bază la Ponferradina în L2 Spania (0,25 milioane euro creștere), Vulturar – foto sus (0,4 milioane euro), care a câștigat Primavera în Italia cu Lecce, Ghiță la Cracovia (0,4 milioane euro) sau Pitu la Bordeaux (0,4 milioane euro).

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Patru nume pot pleca de la FCSB
Patru nume pot pleca de la FCSB
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Temerea lui Gâlcă! El e antrenorul pe care l-a bănuit că-i
Temerea lui Gâlcă! El e antrenorul pe care l-a bănuit că-i "vânează" postul: "Am simţit şi noi, dar a greşit"…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru. Ninsorile vor continua în 23 de judeţe
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru.…
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de familie. A stat în comă 2 săptămâni și...
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de familie. A stat în comă…
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×